Hoe word ik Hoefsmid?
Als Hoefsmid werk je graag met dieren en houd je rekening met het welzijn van de paarden en pony’s.
Als Hoefsmid onderzoek je hoeven, de gang en stand van het dier en bewerk je fabrieksijzers tot passende hoefijzers. Je voorkomt hoefziekten en/of gebreken en constateert soms afwijkingen.
Als Hoefsmid kies je in dit geval, eventueel in overleg met de dierenarts, voor speciaal hoefbeslag. Indien nodig verwijs je de klant door naar een veterinair.
Als Hoefsmid werk je meestal als kleine zelfstandige (zonder personeel) die de hoeven van paarden en pony’s bekapt en beslaat. Je werkt op basis van opdrachten van paardenhouders en geeft klanten advies over verzorging van de hoeven van paarden en pony’s, over nazorg en in sommige gevallen over voeding, huisvesting en hygiëne. Naast je eigen werkplek, waar je de hoefijzers maakt of je volledig ingerichte mobiele smederij, kom je ook regelmatig bij klanten op locatie. Soms ben je als Hoefsmid in dienst van een paardenhouderij, paardensportbedrijf, dierenartsenpraktijk of dierenkliniek. Het werk als Hoefsmid is fysiek zwaar en op de locaties waar je komt zijn de beslagplaatsen vaak ontoereikend voor je werkzaamheden. Belangrijk is dat je rekening houdt met de veiligheid van jezelf, de paardenhouder, het paard en de omgeving.
Als Hoefsmid heb je een klantgerichte en proactieve houding en leg je verantwoording af aan de opdrachtgever. Naast de rol als vakman, heb je als zelfstandiger ook diverse rollen als ondernemer; je moet namelijk netwerken, plannen, organiseren, administreren en evalueren.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO. Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
Je bent in het bezit van een VMBO KBL, GL of TL diploma, je bent ook welkom op de opleiding wanneer je een diploma behaald hebt op MAVO, HAVO of VWO niveau. Wanneer je een bewijs hebt dat je de eerste 3 leerjaren van de HAVO of VWO met goed gevolg hebt doorlopen ben je ook welkom op de hoefsmid opleiding.
Wanneer je van het VMBO af komt en je hebt bijv. het Groen Lyceum gevolgd, adviseren wij jou om eerst de paardenhouderij opleiding te volgen en daarna de hoefsmid opleiding. Ben jij jonger dan 16 jaar dan is het advies om eerst de paardenhouderij opleiding te volgen en vervolgens de opleiding tot hoefsmid, dit omdat het vak hoefsmid een fysiek zwaar beroep is en hierdoor belastend kan zijn.
Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?
Omdat je werkt met dieren moet je beschikken over een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent handig en kan met verschillende gereedschappen omgaan. Ook heb je een klantgerichte instelling. Deze klanten vragen jou om advies en jij zorgt ervoor dat ze een eerlijk en goed antwoord krijgen. Als je als zelfstandige wilt werken, zul je ook over organisatorische eigenschappen beschikken en een bedrijf kunnen aansturen.
Nederland kent 2 Hoefsmid opleidingen:
https://www.aeresmbo.nl/barneveld/ons-opleidingsaanbod/hoefsmid-bol
https://zonecollege.nl/mbo/opleidingsgroepen/hoefsmid/
Het volledige kwalificatiedossier vind je hier:
https://www.s-bb.nl/beroepen/hoefsmid
ben je op zoek naar een stage Kijk dan hier:
www.stagemarkt.nl
Deel dit Artikel
Heeft U verder
nog vragen?
Aarzel niet en neem contact op
Per e-mail
Per post
Lochtstraat 13, 5126 EP, Gilze